úterý 10. května 2011

Pokud se rozhodnete navštívit Nepál, což vřele doporučuji, budete to mít mnohem snažší v případě, že milujete rýži a zeleninu. Jestliže podobným jídlům zrovna neholdujete, můžete mít sem tam trochu problém s tím, co jíst.

Rýže se tady jí v mnoha podobách, je to totiž nejlevnější potravina.

Nejtypičtější je pro Nepál dalbáth. Dalbáth se jí často na snídani, na oběd i na večeři. V prvé řadě dostanete hromadu rýže – báth, a k ní něco jako čočkovou polévku – dal. Na okraji talíře se vám poté začnou hromadit přílohy. Kořeněná směs brambor a zeleniny – kari, pálivá směs s masem a ostrá omáčka z chilli papriček. Často se také jako příloha podává dušený špenát. Dal poté vylijete na rýži a s ostatními přílohami si to smícháte tak, jak je libo. Za dalbáth zaplatíte trochu víc, než za jiná jídla, zato si ale můžete přidávat tak dlouho, dokud nejste úplně sytí.

Když zrovna nemáme chuť na rýži, vydáme se do momo restaurace, kterých je v Káthmándú požehnaně. Momo je typická tibetská pochoutka. Je to koule namletého masa, obalená v těstíčku a připravená v páře. Na talíř dostanete takových malých momo asi 10. Samozřejmě nesmí chybět pálivá omáčka, do které si momo namáčíte. Je to opravdu pochoutka.

V malých občerstveních na ulici můžete najít zajímavé dobroty. Třeba pokhora. Směs zeleniny a vajíčka usmažená na oleji. Přirovnat se dá k našemu zeleninovému karbanátku. A neopomeňme chilli omáčku, do které si pokhoru namáčíte. Chilli omáčka opravdu nemůže chybět u žádného nepálského jídla. Pochutina je to výborná, ale krapet mastná. Avšak člověk si nemůže moc vybírat. Proto se mi občas opravdu stýská po českém jídle! Salám, knedlík, sýry všeho druhu, pečené maso, slanina, tlačenka...

Ovocný talíř k obědu
V Nepálu mám trochu obavy jíst maso. Kdybyste viděli místní řeznictví, asi byste pochopili. Před krámem na stole leží kozí hlava, hned vedle flák masa, kolem spousta much...To si opravdu radši dopřeji zeleninu nebo ovoce z místního trhu. Ke koupi jsou zde ananasy, melouny, mango a také čerstvé banány dovážené z Taraí, což je nížinná oblast na jihu Nepálu.

Ve stánku na ulici vám za pár korun připraví ovocný talíř, což je skvělý zákusek po obědě. Celkově tu lidé jí mnohem více zeleniny a ovoce než-li u nás. Z masných výrobků se nejčastěji konzumuje buvol a kuřecí maso. Vepřové jen výjimečně, při speciálních událostech. A hovězí zde nehledejte nebo aspoň ne na talíři. Jsme v hinduisické zemi a kráva je zde posvátná. Avšak krávy můžete potkat na všemožných místech. Na ulici, uprostřed silnice, stádo krav na mostě, potulující se na kopcích...

Během festivalů, kterých je v Nepálu požehnaně se popíjí rýžové pivo, anebo víno – roxi. Víno mě osobně zrovna moc nezachutnalo, ale rýžové pivo je výborné. Na vesnici si jej doma vyrábí skoro každá rodina a my jako hosté jsme občas také přizváni, abychom ochutnali. Na vesnici jsou lidé velmi přátelští a často nás zvou na čaj nebo dalbáth. Pokud přijmete, mají ohromnou radost a nadšeně pozorují, jak se nacpáváte jejich jídlem. Pokud potom ještě nepálsky poděkujete – dhanyebaad a řeknete, že to bylo výborné – mithocha, buďte si jistí, že máte přátele na zbytek života. Svých hostů si Nepálci váží a my si zase vážíme jich, pro jejich přívětivost a milou povahu.

2 komentáře:

  1. Ahojky holčiny!
    Drahá Ludmiluš, dnes ke mně doputoval pohled od tebe. Velké díky za meditativní pozdrav :) Krásné články o krásné zemi a lidech...nemám slov :)

    Opatrujte se! Myslím na vás.
    Janča

    OdpovědětVymazat
  2. A taky makove buchty jsou vyborne - to ja jenom ze jsem je nevidel ve vyctu toho, po cem se muze nasinci mezi Nepalci styskat. ;-)

    OdpovědětVymazat